Türkiye, maden konusunda son yıllarda hiç olmadığı kadar tartışmalı bir ortamın içinde. Son günlerde en çok konuşulan konu, Artvin’in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan altın madeni tesisi. ÇED raporlarının düzenlenerek gönderildiği, verilen ihalelerin tartışıldığı Artvin’de 28 Haziran’da ihaleyi alan firmanın yetkililerinin iş makinelerini bölgeye göndermesinin ardından direniş başladı. Sosyal medyada #ArtvindeMadeneHayır karşılığı alan bu protesto, çok çetin geçti!
2008 YILINDA ARTVİN’DEKİ MADENLER KAPATILMIŞTI
Artvin’in en yüksek noktası olan, merkezde yer alan Cerattepe’de maden işletmeleri daha öncesinde vardı, ancak 2008’de gelen bir karar bu bölgede maden işletilmesinin çok ciddi zararlar oluşturabileceği yönünde bir sonuç çıkardı bunun ardından da maden kapatıldı. 2012 yılında bozulan bu karar ile ihaleyle maden ruhsatı verilmesine karar verildi ve Özaltın AŞ ve Cengiz İnşaat’ın katıldığı (ihale şartlarından ötürü ) bir ihale yapıldı.
2013 YILINDA RİZE İDARE MAHKEMESİ RUHSATI İPTAL ETTİ
Doğal yönü ile bilinen Artvin’de bu madenin yaşama çok ciddi zarar vereceği aşikardı, bu sebepten insanlar madene karşı koyma kararı aldı. Konuyu mahkemeye taşıyan Artvinlilerin girişimleri ile Rize İdare Mahkemesi işletme ruhsatını iptal etti.
DİRENİŞ SÜRDÜ VE SONUCUNU VERDİ
28 Haziran’da iş makineleri ile birlikte jandarmanın da bölgeye sevk edilmesi sonrasında Artvinlilerin yaklaşık 2000 kişi ile karşı koyduğu maden planı en sonunda sekteye uğradı. Yolu arabaları ile kapatan Artvinliler, işin aksamasını ve konteyner taşıyan kamyonların varış yerine ulaşamamasına neden oldu. Bunun ardından yüzlerce kişi olayı horonlar ile kutladı.
Sosyal medyada altın madeninin yaratacağı heyelan tehlikesine, bunun dışında tam 1,7 milyon ağacın kesilmesine sebep olacak bu projenin iptal için #ArtvindeMadeneHayır etiketi yer alıyor. İnsanlar bu etiketle tepkilerini gösteriyorlar.