Güneşten korunma yolları

0
1303

Uzmanlar en zararlı hava durumu olarak gündüzle gece arasındaki sıcaklık farkının küçük olmasını gösteriyor. Doktorlar sıcak havalarda sık-sık su içmeyi, güneşe çıkmamayı, geniş ve açık renkli elbiseler giymeyi öneriyor. Sıcak tutan elbise, fiziksel faaliyet ve rutubetin birleşimi vücut ısısını tehlikeli seviyeye çıkarabilir. Kaslarda ağrı ilk sinyal olarak biliniyor. Sıcak hava kan basıncı yüksek olanları, kalp-damar rahatsızlığı olanları, küçük yaştaki çocukları ve 50 yaşını geçmiş kişileri öldürebilecek bir etkiye sahiptir. Sıcaklık vücudun susuz kalmasına da neden oluyor. Böylece insanın çalışma kabiliyeti oldukça düşüyor. Vücuttaki su oranının %5 kadar azalması faaliyetleri %30’a kadar azaltıyor. Bedenin tuz oranını kaybetmesi kasların işlevini de düşürüyor. Bilim adamları vücut sıcaklığının 42 dereceden yüksek olması halinde acil yardım olmazsa ölümün kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
Bu durumlarda şahıs derhal gölgeliğe götürülmeli, ayakları 30 cm’e kadar yükseğe kaldırılmalı, onu sıcak tutmaya yarayan giyim çıkarılmalı ve vücudun soğuması için soğuk su, buz gibi vasıtalar kullanılmalıdır. Boyun kısmına ve koltuk altlarına buzla kompres yapılmalı.
Doktorlar aşırı sıcaklardan korunmak için limon sıvısı içmeyi ve etli yemeklerden uzak durmayı öneriyor.
Uzmanlar gün içinde sıcaklık ortalamasının 26 dereceye yükselmesi durumunda 24 saatte 2 litreye kadar su içilmesi gerektiğini belirtiyor. Sıcağa karşı en güçlü etkiyi ise limon suyu ile karıştırılmış gazsız su yapıyor. Yaz günlerinde tüketilmesi önerilmeyen içecekler ise süt, limonata ve kahve. Doktorlar sigaradan vazgeçmeyi, son derece soğuk su içmemeyi öneriyor.
Bilim adamlarına göre yazda yüksek kalorili gıda tüketmek doğru değil. Et ürünleri, un içerikli yiyecekler gibi yemekleri az yemek öneriliyor. İçeriği bitki, sebze olan gıdalarla beslenmek en iyisi.
Sahilde güneşlenmek zamanına gelirsek, öğlen 12’den 4’e kadar bu aktiviteden uzak durmak, özellikle sabah erkenden veya akşamları yapmak tavsiye ediliyor.