Menopoz bir kâbus dönemi mi?
Kesinlikle kâbus değil. Çünkü menopoz dönemi de kadınların yaşam sürecinden bir kesit. Yani menopozda da gençlik çağında gibi, olgunluk döneminde gibi rahat bir yaşam sürebilirler. Ancak bunu birtakım desteklerle yapabilirler. Biliyorsunuz buluğ çağı üretkenlik dönemi ondan sonra da. Menopoz artık doğum şansının olmadığı yani yumurtalıklarının bittiği bir dönemdir. Bunu tam anlamıyla söyleyebilmek için de yaklaşık 1 yıllık süre içerisinde hiç adet görememe menopoza girildiğini belirtir. Ama bu dönem ve sonrası yaşamlarını normal olarak sürdürebilecekleri yeni bir dönemdir. Bunun için kâbus, stres, sıkıntıya gerek yok. Yalnızca bizimle birlikte yollarına devam ederlerse karşılaşacakları sıkıntıları rahatça atlatabilirler.
Menopoza girecekler çabuk terlemeden, kilo almaktan korkuyorlar. Bu herkeste görülür mü?
Hemen hemen %75inde görülür. Nedeni hanımların fizik özelliklerini, güzelliklerini, ciltlerinin güzelliğini destekleyen en önemli hormon yine yumurtlama için üretilen östrojen hormonu. Menopozla birlikte östrojen hormonu belli miktarlarda azalır ve biter. Östrojen hormonunun desteklediği birtakım değerler de ortadan kaybolur. Sıcak basmaları, uyku problemleri, stres, sıkıntı, kalabalık ortamlardan kaçma gibi duygular östrojen hormonundan kaynaklanan reaksiyonlardır. Özellikle sıcak basması beyinde ısıyı ayarlayan sistemin östrojensiz kalmasıyla oluşur.
Sıcak basmasıyla nasıl mücadele edilebilir?
Menopozun ilk döneminde bu sıkıntılar oldukça fazla fakat bizim menopoz tedavisinde kullandığımız eksiği yerine koyma dediğimiz östrojen ve progesteron bir tedavi desteğimiz var. Sıcak basmalarına bu hormonlarla rahatlatabiliyoruz. Başka yollar da var. Ateş basması olan menopoza girmiş hanımlar ılık duşlarla o dönemi atlatabilirler. Zaten çok kısa süren bir dönemdir bu. 3-5 dakikadan sonra geçer. Bu sıkıntıları başka yollarla da atabilirler. Sosyal ortamlara giderek. Son dönemlerde sık gördüğümüz ilaç tedavisi dışında nefes jimnastikleri, yoga gibi birtakım rahatlatıcı aktivitelerle kendilerini bu sıkıntıdan kurtarabilirler.
Dışarıdan alınan hormon kanser yapar mı?
Kadınlık hormonu dediğimiz östrojen azalmasıyla bu sıkıntılar başlıyor. Bunları yenebilmenin en güzel yolu östrojeni yerine koymak. Ancak son zamanlarda 2002de yapılan bir çalışmada meme kanserini tetiklediğiyle ilgili yorumlar geldi. Ama şunu biliyoruz. Menopozun erken dönemlerinde ortalama 5 yıl kadar kullandığımız hormon tedavisi korkulacak bir sıkıntı yaratmaz. Eğer 5 yıldan uzun süre hormon verirsek kişide meme kanseri riski varsa bu ortalama 10 bin kadında 60lı yaşlarda yaklaşık 30 meme kanseri çıkıyorsa hormona bağlı 10binde 39a çıkabiliyor. Yani bu çok büyük bir risk değil.
Erken menopoza giren ve 10 yıl hormon kullanan kadınların durumu nasıldır?
Erken menopoza girenlerin nasıl girdiklerini araştırmak lazım. Eğer rahimdeki yumurtalıklar alınmışsa biz buna cerrahi yolla erken menopoz diyoruz. Eğer herhangi bir ameliyatla rahim ve yumurtalıkları alınmamışsa bir takım hormonlara bağlı ya da kemoterapi, radyasyon gibi kanser tedavilerinde kullanılan sekonder nedenlerle erken menopoza girmişse biz bunlara hormon verip bu dönemi rahatça atlatmalarını sağlayabiliriz. Ki bu da onların yaşam konforu için elzemdir. Çünkü günlük yaşamı çok rahat geçirebilmek için eksilen hormonu yerine koyarak kadınların ciltlerinin güzelliğini ve toplum içinde rahat davranmalarını destekleyebiliriz. Eskiden verilen yüksek doz hormonlar meme kanserini tetikliyordu. Ama şimdi biz bunu kişiye özel tedaviyle yenebiliyoruz. Eğer kişide genetik olarak meme kanseri riski yok ise rahatça östrojen hormonu kullanıp bu dönemi rahat bir şekilde geçirmesi mümkün.